Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΑΕΙ εναντίον ΤΕΙ η μάχη συνεχίζεται

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ TO BLOG TROKTIKO ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Αρχικά θα έλεγα να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά:
1. Ελάχιστες σχολές ΤΕΙ δεν έχουν αντίστοιχο ΑΕΙ. Άρα δεν μπορούν να συζητηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα ΑΕΙ
2. Στις περιπτώσεις που η ίδια σχολή έχει ΑΕΙ και ΤΕΙ, το ΤΕΙ έχει μικρότερη βάση εισαγωγής...
3. Στις περιπτώσεις που η ίδια σχολή έχει ΑΕΙ και ΤΕΙ, το ΤΕΙ έχει μικρότερο κύκλο σπουδών.
Όποιες σχολές δεν υπάγονται στα 2 και 3 δεν μπορούν να συζητηθούν. Για τις υπόλοιπες, το βρίσκω τουλάχιστον άδικο να προσπαθήσουμε να τις εξισώσουμε! Όχι με το υπάρχον σύστημα, όχι με αυτό τον τρόπο! Δεν χρειάζονται επιχειρήματα, είναι απλό: Ο καλύτερος μαθητής λυκείου μπήκε ΑΕΙ, ο λιγότερο καλός στο ΤΕΙ! Έτσι ισχύει και στη ζωή, ο καλύτερος πάει πιο πάνω! Καλώς η κακώς η χρηματοδότηση των ΤΕΙ είναι κατώτερη των ΑΕΙ με αποτέλεσμα ακόμα και ΟΤΑΝ θέλουν να δουλέψουν σωστά να μην μπορούν! Εκτός αυτού, το προσωπικό τους όποτε παράγει δυνατό έργο, παίρνει μεταγραφή για ΑΕΙ, και έτσι σε ελάχιστες περιπτώσεις διδάσκουν στα ΤΕΙ μεγάλοι καθηγητές!

Το αποτέλεσμα μας κρίνει σχεδόν πάντα, και στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι είχαν γραμμένα τα μαθήματά τους στο λύκειο δεν πέρασαν ΑΕΙ. Θέλει πολύ θράσος να έρχονται τώρα και να λένε ότι πρέπει να εξισωθούν τα πτυχία! όσοι όμως λόγω άγχους ή άλλων παραγόντων πήγαν στο ΤΕΙ, πάλεψαν και διακρίθηκαν! Είχαν λοιπόν την ευκαιρία τους!

Κατ' εμέ, το σύστημα θα έπρεπε να γίνει κάπως έτσι:
-Συρρίκνωση του κύκλου σπουδών σε όσες σχολές γίνεται, και όπου δε γίνεται, χωρίζουμε τον κύκλο σε 2 μέρη ώστε το δεύτερο να λειτουργεί ως μεταπτυχιακό
-Τα ΤΕΙ που έχουν αντίστοιχη σχολή ΑΕΙ να περάσουν στον έλεγχο των ΑΕΙ, και πολλά από αυτά να κλείσουν (οι 9 στους 10 εργαζομένους έχουν πτυχίο, όμως δεν χρειάζονται τόσα πτυχία στην αγορά εργασίας!). Τότε και μόνο μπορεί να εξισωθεί το πτυχίο και ΜΟΝΟ για όσους ακολουθήσουν τον νέο κύκλο σπουδών
-Τα ΑΕΙ να επιλέγουν τους φοιτητές τους και να μη βγαίνουν οι βάσεις με τον τρόπο που βγαίνουν τώρα! Αλλιώς τα προηγούμενα βήματα είναι άτοπα!

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να γίνει εξίσωση, αλλά η ουσιαστική ερώτηση είναι: "Χρειάζεται εξίσωση πτυχίων;". Και αν ναι, για ποιό λόγο? Για να έχουμε πτυχιούχους στις ανειδίκευτες θέσεις; Είναι χαμένος χρόνος, χαμένα χρόνια και κάποιος μαθητής λυκείου πρέπει να το δει μόνος του αυτό! Δεν είναι ντροπή να μην συνεχίσεις τις σπουδές μετά το λύκειο! Μάλιστα είναι μαγκιά σου και τιμή σου να πας κόντρα στο σύστημα αυτό! Τι είναι καλύτερο, 7 χρόνια να τελειώσεις μία σχολή και να μη μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις ποτέ το πτυχίο σου ή να έχεις 7 χρόνια προ-υπηρεσία και μισθούς και ένσημα? Με 7 χρόνια εμπειρίας στη δουλειά, θα έχεις 10000% δουλειά αφού θα είσαι απαραίτητος και σίγουρα δεν θα θεωρείσαι ανειδίκευτος πτυχιούχος που θα ξεκινάς από το μηδέν!!!
Ίσως αντί να συζητάμε για αναβάθμιση των ΤΕΙ να έπρεπε να συζητάμε για την επαναφορά τους σε αυτό που δημιουργήθηκαν να κάνουν: να προσφέρουν γρήγορες πρακτικές γνώσεις για να βγαίνει κάποιος όσο το δυνατό νωρίτερα στην αγορά εργασίας! 3 χρόνια για τα ΤΕΙ θα έπρεπε να είναι οι μέγιστες σπουδές! Ενώ καλά θα ήταν να προσπαθήσουν να κατεβάσουν τον κύκλο σπουδών τους στα 2 έτη! Αντί να κοιτάζουμε τη μεγαλομανία του Έλληνα και το πως θα φανεί πιο φοβερός στη γειτόνισσα, ας προσπαθήσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί! Δείτε τι ζητάει η αγορά εργασίας! Ζητάει γρήγορες γνώσεις, πρακτικές, άμεσες και φθηνές! Όποιος σπατάλησε 4-5 χρόνια στο έδρανο απαιτεί να τα πληρωθεί. Πρέπει να κάνει απόσβεση η επένδυσή του. Αν κάποιος πέρασε 2 χρόνια και εξειδικεύτηκε σε έναν τομέα, έχει επενδύσει λιγότερα, άρα είναι πιο ελκυστικός! Και όταν αποφοιτήσει ο ΑΕΙ ο απόφοιτος ΤΕΙ θα έχει ήδη και 2 έτη προ-υπηρεσία... Λογικευτείτε λίγο και μη δηλώνετε όλοι ιατρική ή νομική!!!

Προσωπικά αποφοίτησα από ΑΕΙ 5ετούς φοίτησης και εύχομαι να είχα μικρότερο κύκλο σπουδών και πιο εξειδικευμένο! Τα χρόνια δε γυρίζουν πίσω, και ως τώρα κανείς μας δεν αντιμετωπίζει το χρόνο ως επένδυση...



--------------------------------------------

Στα ΤΕΙ προβλέπεται για την χαμηλότερη βαθμίδα καθηγητή, η οποία είναι αυτή του Καθηγητή Εφαρμογών, ως ελάχιστο προσόν η κατοχή Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Όλες οι άλλες βαθμίδες αυτές δηλαδή του Καθηγητή, Αναπληρωτή Καθηγητή και Επίκουρου Καθηγητή ως ελάχιστο ακαδημαϊκό προσόν προβλέπεται η κατοχή Διδακτορικού τίτλου. Οι Καθηγητές Εφαρμογών λειτουργούν αποκλειστικά ως βοηθοί στα εργαστήρια αλλά και σε κάποια μη εργαστηριακά μαθήματα τεχνολογικής φύσης όπως π.χ. το Σχέδιο κλπ. Θα μπορούσε κάποιος να τους συγκρίνει με του ΛέκτορεÏ! ‚ από την άποψη ότι και οι δύο αποτελούν την χαμηλότερη βαθμίδα καθηγητών στα ιδρύματα τους (φυσικά οι Λέκτορες είναι κάτοχοι Διδακτορικού). Σε καμ ία περίπτωση δεν μπορείς να κρίνεις την ποιότητα σπουδών ενος ιδρύματος λαμβάνοντας υπόψην τους Λέκτορες και τους Καθηγητές Εφαρμογών που στην πλειοψηφία τους δεν ειναι καν μόνιμοι. Κατά την γνώμη μου η ποιότητα διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια είναι τις περισσότερες φορές υποδεέστερη απο αυτή στα Τεχνολογικά Ιδρύματα για δύο κυρίως λόγους : α)Στα Πανεπιστήμια τις περισσότερες φορές διδάσκουν ως αγγαρία όχι οι Καθηγητές αλλά οι μεταπτυχιακοί-διδακτορικοί φοιτητές , ενώ στα ΑΤΕΙ δεν συμβαίνει αυτό και β) Στα ΑΤΕΙ δεν παρακολουθούν 250 άτομα μέσα σε ένα αμφιθέατρο έναν Καθηγητή που ούτε τους ξέρει αλλά και ούτε προλαβαίνει (όταν είναι παρόν ο ίδιος και όχι κάποιος καημένος διδακτορικός φοιτητης) να καλύψει τις γνωστικές ανάγκες των φοιτητών.



--------------------------------------------

Ρε παιδιά πάρτε το χαμπάρι και βάλτε λίγο στο μυαλουδάκι σας το γεγονός ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν καμία σχέση με τα ΑΕΙ. Καταρχάς τα ΤΕΙ δεν είναι καν πανεπιστήμια, τι μου λέτε τώρα; Τα ΤΕΙ είναι τεχνολογικά ιδρύματα, επομένως όποιος πάει στα ΤΕΙ δε μπορεί ΚΑΝ να λέει ότι σπουδάζει σε πανεπιστήμιο.

Σε λίγο ρε παιδιά θα μας πείτε να κάνουμε τα ΤΕΙ ισότιμα με τα πολυτεχνεία, πάμε καλά;

Και έλεος αυτό με τη δήθεν μεγαλύτερη πρακτικότητα στις σχολές ΤΕΙ. Επειδή δηλαδή κάνετε 2 3 εργαστήρια περισσότερα μας γίνατε και καλύτεροι;

Ο κοσμάκης όταν ακούει ΤΕΙ απλά τα αποφεύγει, πάς ΑΕΙ και χεις ένα βέβαιο μέλλον, στα ΤΕΙ θα ψάχνεσε μια ζωή και επιστήμονας σοβαρός και επιτυχημένος από αυτά ΔΕ γίνεσαι.

Συγκρίνεις το ντουβάρι που βγάζει 10000 μόρια με τον μαθητή που βγάζει 19000; Πλάκα μου κάνετε ρε σεις, αν είναι έτσι να σταματήσουμε όλοι να διαβάζουμε να πάμε στα ΤΕΙ, τι να σας πω, ά ρε όνειρα που κάνουν μερικοί...



--------------------------------------------
Εναs ανεργοs,΄η κακοπληρωμενοs προλεταριοs με ...πτυχιο,αποφοιτοs (AEI ΄η ΤΕΙ) ...τσακωνεται με εναν αλλο ανεργο ΄η κακοπληρωμενο προλεταριο με ...πτυχιο,αποφοιτο(ΤΕΙ ΄η ΑΕΙ) για το ποιον θα εκμεταλλευτει περισσοτερο το αφεντικο....
καληνυχτα μαs....


--------------------------------------------
Θα ήθελα να ρωτήσω την αναγνώστρια, όταν έκανε το μηχανογραφικό της πριν 15 χρόνια, όπως μας είπε, δήλωσε μόνο μια σχολή ΑΕΙ (αυτήν που ήθελε)? Δεν δήλωσε τον ανώτατο αριθμό που μπορούσε? ΤΕΙ δεν δήλωσε κανένα? Γιατί έτσι όπως μας τα λέει πρέπει να δήλωσε μόνο μια σχολή ΑΕΙ (αυτήν που ήθελε) και όχι 'φοιτητής και όπου να είναι - ότι και να είναι'. Αν ισχύει αυτό τότε τις αξίζουν εύσημα ειδάλλως πρέπει να παραδεχτούμε ότι η προπαγάνδα των καθηγητών της έπιασε τόπο. Όλοι οι μη απόφοιτοι των ΑΕΙ είναι εχθροί τους, θα τους φάνε την θέση στο δημόσιο. Οι πρωταθλητές του τάβλι και οι νυχτερινοί τουριστικοί οδηγοί πόλεων και χωρίων πρέπει να ξεσηκωθούν για να μην τους φάει κάποιος παρακατιανός τις διακοπές ζωής στο Ελληνικό δημόσιο.

Ένας ανώνυμος BEng, MSc Civil Engineer για όλον τον υπόλοιπο κόσμο, ένας ανώνυμος πολιτικός μηχανικός άνευ μεταπτυχιακού στην Ελλάδα, που χρειάστηκα άλλα τόσα χρόνια όσα των σπουδών μου συν 6 μαθήματα σε ΑΕΙ για να βγάλω άδεια εργασίας. Είπαμε όμως δεν πήγα σε ΑΕΙ, καλά να πάθω ο αγράμματος παρακατιανός.

ΠΗΓΗ: http://troktiko.blogspot.com/2009/08/blog-post_3448.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: