Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι πλημμύρες απειλούν τον πληθυσμό της Γης


Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης απειλείται από τις πλημμύρες που θα προκληθούν από το λιώσιμο των πάγων, προειδοποίησε την Τετάρτη το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Γενεύη μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

Το 2100 η στάθμη των ωκεανών θα έχει ανέβει περισσότερο από ένα μέτρο θέτοντας σε κίνδυνο τους πληθυσμούς που ζουν στις ακτές, αναφέρει το WWF σε έκθεσή του. "Αυτή τη στιγμή η Αρκτική υπερθερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι ο πλανήτης στο σύνολό του", επισημαίνει ο Πάτρικ Χοφστέτερ, υπεύθυνος για την κλιματική πολιτική του WWF Ελβετίας.

Ο πλανήτης φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μη αναστρέψιμη διαδικασία. Όσο μειώνονται οι πάγοι και ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ενέργειας θα απορροφάται και "αυτό θα αυξήσει περισσότερο τις θερμοκρασίες", επισημαίνεται στην έκθεση. Επίσης από την υπερθέρμανση απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου που μέχρι τώρα "ήταν εγκλωβισμένες στους πάγους".

Αυτό το φαινόμενο επιταχύνει με τη σειρά του το λιώσιμο των πάγων. "Δεν μπορούμε να σπάσουμε αυτή την αλυσίδα επικίνδυνων αντιδράσεων παρά μόνο με τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου", τονίζει ο Χοφστέτερ.

"Για το λόγο αυτό οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να μειώσουν τουλάχιστον κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από σήμερα ως το 2020", συμπληρώνει. Αυτό είναι το βασικό θέμα στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Η συμφωνία αυτή θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Τόκιο το 2013.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέψει τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με πιθανό αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη ακόμα και 6,4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με προβλέψεις της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για το Κλίμα (Giec).

Δεν υπάρχουν σχόλια: