Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Αυξήθηκαν οι αρκτικές θερμοκρασίες


Οι θερμοκρασίες στις βόρειες αρκτικές περιοχές βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2.000 ετών, σύμφωνα με τις μετρήσεις μιας νέας επιστημονικής έρευνας.

Οι αλλαγές στην τροχιά της Γης είχαν προκαλέσει πολλούς αιώνες χαμηλών θερμοκρασιών, όμως τα τελευταία 100 χρόνια οι αρκτικές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί αισθητά λόγω της εκπομπής των "αερίων του θερμοκηπίου".

Η έρευνα έγινε από αμερικανούς επιστήμονες, υπό τον καθηγητή γεωλογίας και περιβάλλοντος Ντάρελ Κάουφμαν του πανεπιστημίου της Β.Αριζόνα, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες πήραν δεδομένα από πάγους μεγάλου βάθους, δακτυλίους των κορμών των δέντρων, ιζήματα λιμνών κ.α. και επιβεβαίωσαν ότι η Αρκτική είναι πολύ ευαίσθητη τόσο στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας (που επέρχονται λόγω των μεταβολών στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας), όσο και στο φαινόμενο του "θερμοκηπίου". Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει τις αρκτικές θερμοκρασίες μέχρι πριν 400 χρόνια.

Όμως, με τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαμορφώσουν μια λεπτομερειακή εικόνα των αρκτικών θερμοκρασιών ανά δεκαετία, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου, και διαπίστωσαν ότι η περίοδος 1998-2008 ήταν η πιο θερμή. Ενώ στα προηγούμενα 1.900 χρόνια οι αρκτικές θερμοκρασίες έπεφταν, τα τελευταία 100 χρόνια ανεβαίνουν συνεχώς.

Κατά τα τελευταία η άνοδος της θερμοκρασίας έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, σύμφωνα με την έρευνα. Κατά μέσο όρο η Αρκτική ψυχραινόταν με ρυθμό 0,2 βαθμών ανά χιλιετία μέχρι το 1900, ενώ έκτοτε έχει θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: