Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πλημμύρες (άρθρο)


Οι πλημμύρες προκαλούνται συνήθως μετά από συνεχείς περιόδους δυνατών βροχοπτώσεων ή μετά από γρήγορο λιώσιμο χιονιού ή παγων. Πλημμύρα μπορεί να προκληθεί και από την υπερχείληση κάποιου ποταμού ή το σπάσιμο ενός φράγματος.

Σύμφωνα με στοιχεία οι πλημμύρες είναι η δεύτερη πιό συχνή απειλή μετά απο τις δασικές πυρκαγιές και γενικά είναι ένα βίαιο φαινόμενο το οποίο μπορεί να επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες .

Η ξαφνική πλημμύρα είναι το αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών διαταραχών, που συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, με μεγάλα ποσά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ξαφνικές πλημμύρες προκαλούνται από καταιγίδες που κινούνται αργά ή κινούνται πάνω από την ίδια περιοχή. Στη ζώνη των τροπικών προκαλούνται επίσης από τυφώνες ή τροπικούς κυκλώνες. Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε μία ξαφνική πλημμύρα, όπως: η ένταση της βροχής και η διάρκεια της, η τοπογραφία, οι συνθήκες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών καθώς και η αστικοποίηση.

Καταστροφικές πλημμύρες σε ολόκληρο τον κόσμο

* Ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα πλημμυρίζει αρκετά συχνά. Η μεγάλη πλημμύρα του 1931 προκάλεσε μεταξύ 800.000 και 4.000.000 θανάτων.

* Η Μεγάλη Πλημμύρα του 1993 ήταν μια από τις δαπανηρότερες πλημμύρες στην αμερικανική ιστορία.

* Οι πλημμύρες του ποταμού Γιανγκτέ του 1998 στην Κίνα άφησαν 14 εκατομμύρια ανθρώπους αστέγους.

* Η πλημμύρα της Μοζαμβίκης του 2000 κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας για τρεις εβδομάδες, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι τροπικοί κυκλώνες μπορούν να οδηγήσουν στην εκτενείς πλημμύρες:

* Ο Τυφώνας Νίνα στην Κίνα το 1975

* Η Τροπική θύελλα Άλλισον, η οποία χτύπησε το Χιούστον του Τέξας το 2001

* Ο Τυφώνας Κατρίνα, ο οποίος άφησε το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης κάτω από το νερό το 2005.

Στην χώρα μας οι χειρότερες πλημμύρες σημειώθηκαν:

1) To 1896 με 40 νεκρούς στον Πειραιά
2) Το 1961 με 40 νεκρούς στην Αθήνα και
3) Το 1977 με 38 νεκρούς σε Αθήνα και Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: