Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ






Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΟ ΤΡΟΠΟ...ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΙ...ΩΣΤΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΟΥ...

Το λογαριασμό στο... κράτος στέλνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το χρέος του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής προς ιατροφαρμακευτική εταιρεία που οδήγησε στην έλλειψη αντιδραστηρίων και την παύση των τοξικολογικών εξετάσεων στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία εφτά χρόνια.
Με αγωγή της η δικαστική υπηρεσία του πανεπιστημίου ζητεί να καταστεί διάδικος το Ελληνικό Δημόσιο και να πληρώσει τα χρωστούμενα στην εταιρεία «Abbott Laboratories (ΕΛΛΑΣ) ΑΒΕΕ» που διεκδικεί 33.239 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους) για ιατροφαρμακευτικό υλικό που παρέδωσε στο εργαστήριο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2002.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, την περασμένη Παρασκευή, ανέβαλε τη συζήτηση της κύριας αγωγής, ώστε η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας να μελετήσει την νέα αγωγή που υπέβαλλε το ΑΠΘ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. «Η αγορά του περιγραφόμενου ιατροφαρμακευτικού υλικού-αντιδραστήρια έγινε αποκλειστικά για τις ανάγκες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να γίνονται στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου μας τοξικολογικές αναλύσεις, που μας αναθέτουν οι υπηρεσίες των εν λόγω υπουργείων προς εξυπηρέτησή τους» αναφέρεται στην αγωγή του πανεπιστημίου.

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, δεν εκτελεί καμιά τοξικολογική ανάλυση από την 1η Ιανουαρίου 2003. Οι σοβαρές υποθέσεις παραπέμπονται στην Αθήνα και οι εξετάσεις των τοξικομανών, που συλλαμβάνονται στο πλαίσιο του αυτοφώρου, γίνονται με το ...μάτι. Την περασμένη Πέμπτη το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης μείωσε στα 11 χρόνια την ποινή, ομογενούς, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, επειδή ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε μακροσκοπικά επέμενε ότι δεν είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Οι τοξικολογικές εξετάσεις που προσκομίστηκαν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέδειξαν ότι ο κατηγορούμενος είχε κάνει χρήση τεσσάρων διαφορετικών ναρκωτικών ουσιών πριν από τη σύλληψή του.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου, ιατροδικαστής Δημήτρης Ψαρούλης, και άλλα τέσσερα μέλη ΔΕΠ (ιατροδικαστές και τοξικολόγοι) ενημέρωσαν εγγράφως το υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον Δεκέμβριο του 2002, αλλά μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η αναστολή των τοξικολογικών εργασιών συνεπάγεται και αδυναμία σύνταξης και συμπλήρωσης αποτελεσμάτων ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: