Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα έρθει νωρίτερα

Η έκθεση προβλέπει πως οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά το ένα πέμπτο, ή και περισσότερο, στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, τη Μεσόγειο και τα παράλια της ΑυστραλίαςΗ παγκόσμια θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί και έως 4 βαθμούς Κελσίου έως τα μέσα της δεκαετίας του 2050 εάν συνεχισθούν οι σημερινές εκπομπές αερίων CO2, υποστηρίζει μελέτη που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του βρετανικού Met Office Hadley Center απηχεί τις ανησυχίες των πορισμάτων μελέτης του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, και βάσει των οποίων οι καλπάζουσες κλιματικές αλλαγές ξεπερνούν ακόμη και τις χειρότερες υποθέσεις που ανέπτυσσε η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) το 2007.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν αντίστοιχα στοιχεία με της ΙPCC, αλλά επίσης καταδεικνύουν και την δυνατότητα να υπάρξουν ακόμη περισσότερο ακραίες αλλαγές», τονίζει η Ντέμπι Χέμινγκ, η οποία συνυπογράφει την έκθεση, που δημοσιεύεται πριν την έναρξη συνεδρίου για τις κλιματικές αλλαγές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η IPCC τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2007 για την εκπόνηση της έκθεσής της ΑR4. Ένα από τα πορίσματα εκείνης της έκθεσης ήταν πως η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να ανέλθει κατά 4 βαθμούς έως τα τέλη του 2050.

Η παρούσα έκθεση τεκμαίρει ωστόσο πως η αύξηση τούτη θα προκληθεί νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 2050 και προβλέπει ακόμη δριμύτερες συνέπειες σε τοπικό επίπεδο. Η έκθεση προβλέπει πως οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά το ένα πέμπτο, ή και περισσότερο, στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, τη Μεσόγειο και τα παράλια της Αυστραλίας, σε «δυνητικά πιο ακραία ποσοστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: