Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Τα "θετικά" της ύφεσης

"Μοναδική ευκαιρία" για να απομακρυνθεί ο κόσμος από μια ανάπτυξη με υψηλό ίχνος άνθρακα προσφέρει η άνευ προηγουμένου μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη για τον αντίκτυπο της ύφεσης στην κλιματική αλλαγή, η ΙΕΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων - που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - σημείωσαν φέτος "σημαντική μείωση", τη μεγαλύτερη στα τελευταία 40 χρόνια, σε ετήσια βάση.

Στη μελέτη - η οποία είναι απόσπασμα της έκθεσης "Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές", που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο - διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η φετινή μείωση θα υπερβεί τη μείωση λόγω της ύφεσης που ακολούθησε την πετρελαϊκή κρίση του 1981.

Η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής ήταν εν πολλοίς υπεύθυνη για τη μείωση των εκπομπών, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξαν και παράγοντες όπως το πάγωμα πολλών σχεδίων για κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση κάρβουνου, λόγω κάμψης της ζήτησης και έλλειψης χρηματοδότησης.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κυβερνητικές πολιτικές για μείωση των εκπομπών, καθώς η IEA εκτιμά ότι το ένα τέταρτο της μείωσης - ένα "άνευ προηγουμένου" ποσοστό - ήταν αποτέλεσμα ρυθμίσεων. Τρεις ήταν οι πρωτοβουλίες που επέδρασαν ιδιαίτερα: ο στόχος της Ευρώπης να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές μέχρι το 2020, τα πρότυπα εκπομπών για τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κίνα.

"Εκπληκτική" χαρακτήρισε τη μείωση των εκπομπών ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA, κ. Φατίχ Μπιρόλ και προέβη στην εκτίμηση ότι θα "καταστήσει λιγότερο δύσκολη" την επίτευξη των στόχων μείωσης που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή μιας επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη. "Εχουμε μια νέα κατάσταση, με τις αλλαγές στην ενεργειακή ζήτηση και την αναβολή πολλών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας", τόνισε ο κ. Μπιρόλ. "Αυτό, όμως, αποκτά νόημα, μόνον αν εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο ευκαιριών.

Αυτό σημαίνει, μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη", προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια παγκόσμια συμφωνία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει συνθήκες διαφάνειας για τις επιχειρήσεις και να τις προτρέψει στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών. "Ελπίζουμε ότι μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα στείλει μήνυμα για νέες επενδύσεις προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κατεύθυνση.

Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, θα είναι πολύ πιο ακριβό και κατά συνέπεια δυσκολότερο από ποτέ να φέρουμε το ενεργειακό σύστημα του πλανήτη σε βιώσιμη τροχιά", υπογράμμισε ο κ. Μπιρόλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, την προηγούμενη εβδομάδα ομάδα 181 επενδυτών, που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 13 τρισ. δολαρίων συνολικά, ζήτησαν μια συμφωνία που θα προβλέπει αυστηρές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και 500 εταιρίες αναμένεται να απευθύνουν αύριο παρόμοια έκκληση.

Η πλειοψηφία των επικεφαλής εταιριών αναμένει είσοδο "σε κάποιας μορφής εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών" και περιμένει σχετικές λεπτομέρειες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της DuPont, κ. Τσαντ Χόλιντεϊ. "Αν τεθούν κάποιοι πολύ σαφείς στόχοι στην Κοπεγχάγη, οι επιχειρήσεις θα εξάγουν συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνει η κάθε μία", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: