Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Διαμάχη επιστημόνων για τον Εγκέλαδο

Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί υποστηρίζουν ότι οι δονήσεις δεν σχετίζονται. Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς, οι πολύ ισχυροί σεισμοί αποσταθεροποιούν ρήγματα σε μακρινές αποστάσεις

Ερίζουν οι επιστήμονες για το αν συνδέονται οι καταστροφικοί σεισμοί στα νησιά Σαμόα και στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, καθώς εκδηλώθηκαν με διαφορά μόλις ενός 24ώρου προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί ερευνητές διαβεβαιώνουν πως, ακόμα και αν οι δύο περιοχές βρίσκονται στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», οι δύο σεισμοί που εκδηλώθηκαν στον Ειρηνικό δεν σχετίζονται. Την ίδια ώρα, αμερικανική μελέτη καταδεικνύει πως οι πολύ ισχυροί σεισμοί μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ρήγματα σε μεγάλες αποστάσεις, σε όλη τη Γη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα οι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν στα νησιά Σαμόα και στην Ινδονησία να συνδέονται μεταξύ τους.

Διαμάχη επιστημόνων για τον Εγκέλαδο

Η αμερικανική έρευνα ενισχύει τη θεωρία ότι οι πολύ μεγάλοι σεισμοί μπορεί να έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μακρινές αποστάσεις και να πυροδοτήσουν περιόδους αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας διεθνώς.

Τα ευρήματα
Ο σεισμός των 9,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004 στη Νοτιοανατολική Ασία αποσταθεροποίησε ρήγματα σε όλη τη Γη, ανάμεσά τους και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, σε απόσταση οκτώ χιλιάδων χιλιομέτρων, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Διαμάχη επιστημόνων για τον Εγκέλαδο

Εξετάζοντας σεισμικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια στην πόλη του Πάρκφιλντ, ακριβώς πάνω από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσαν ότι η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε έξαρση το 2005, λίγους μήνες μετά τον σεισμό της Σουμάτρας που προκάλεσε το τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004.

Ανάλογη έξαρση είχε καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990, έπειτα από σεισμό, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε σημειωθεί στην έρημο της Καλιφόρνια, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Πάρκφιλντ.

Ο σεισμολόγος δρ Τακάκι Τάιρα και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ακόμα ότι το διάστημα 2005-2007 που ακολούθησε τον σεισμό της Σουμάτρας, η συχνότητα των σεισμών άνω των 8 Ρίχτερ ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.

Η ομάδα του καθηγητή Τάιρα αποδίδει αυτό το φαινόμενο «ντόμινο» στο γεγονός ότι τα σεισμικά κύματα της αρχικής δόνησης διαχέονται προς πολλαπλές κατευθύνσεις, ένα φαινόμενο που ονομάζεται σεισμική σκέδαση και ότι οι δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν μετακίνηση των υπόγειων υδάτων μέσα σε μακρινά ρήγματα. Το νερό αυτό μπορεί με τη σειρά του να λειτουργήσει ως λιπαντικό και να διευκολύνει την εκδήλωση νέων σεισμών.

Τεράστια η απόσταση
Από την άλλη πλευρά, επιστήμονες από την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία εξηγούν πως «η απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών όπου εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα οι δύο ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις είναι δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα και για τον λόγο αυτό είναι αδύνατον να σχετίζονται οι σεισμοί.

Ο Μπιλ Φράι, σεισμολόγος του κέντρου GNS Science στη Νέα Ζηλανδία επισημαίνει πως υπάρχουν περιπτώσεις που δύο σεισμοί σημειώνονται την ίδια χρονική περίοδο και σε κοντινή απόσταση όταν ο πρώτος προκαλεί τη διέγερση ενός ρήγματος. Ομως σε μία τόσο μεγάλη απόσταση, αυτό είναι αδύνατον», υπογραμμίζει.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΓΕΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η τυχόν σύνδεση δεν συνεπάγεται κίνδυνο για την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο να συνδέονται μεταξύ τους οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σκόρπισαν τον θάνατο στη Σουμάτρα και τα νησιά Σαμόα επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παρά την τεράστια χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει τις δύο σεισμικές εστίες, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως είναι πολύ πιθανό ο σεισμός στην Ινδονησία να επισπεύσθηκε από τη δόνηση που είχε πλήξει την προηγούμενη ημέρα τα Σαμόα, καθώς σε περιπτώσεις φαινομένων με τόσο μεγάλα μεγέθη συχνά ενεργοποιούνται μηχανισμοί διέγερσης άλλων τόξων.

Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται αυτομάτως κίνδυνο για πιθανή σεισμική έξαρση σε άλλα σημεία του πλανήτη ή στην Ελλάδα, η οποία, ούτως ή άλλως και ανεξαρτήτως των εν λόγω γεγονότων, χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μιλάμε για δύο διαφορετικά σεισμικά τόξα και για δύο εστίες που απέχουν η μία από την άλλη όσο η Ελλάδα από τον Βόρειο Πόλο» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Ομως θεωρώ πολύ πιθανό ο σεισμός που εκδηλώθηκε στα νησιά Σαμόα με μέγεθος 8,3 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε να πυροδότησε τη δόνηση που ακολούθησε στη Σουμάτρα λίγες ώρες αργότερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουμε λόγο για δυναμικές αλληλεπιδράσεις με την παρουσία ενός η περισσοτέρων μηχανισμών του φαινομένου».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδονησία βρίσκεται επάνω στο περίφημο σεισμικό «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα του Εγκέλαδου.

«Στο Ινδονησιακό τόξο μετά τη σεισμική δόνηση των 9,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, προκαλώντας το τσουνάμι που σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, εντοπίστηκε σημαντική ενεργοποίηση. Από τότε έχουμε μεγάλους σεισμούς και πιστεύω ότι ο σεισμός των Σαμόα επέδρασε καταλυτικά στο να εκδηλωθεί νωρίτερα ο σεισμός που έπληξε τη Σουμάτρα». Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως σήμερα είναι δύσκολο για την επιστήμη να προσδιορίσει με βεβαιότητα ποιες άλλες περιοχές είναι δυνατό να επηρεαστούν σε αντίστοιχες καταστάσεις, όπως και το πόσο θα επηρεαστούν.

«Η χώρα μας πάντως βρίσκεται ούτως ή άλλως σε περιοχή που διακρίνεται για την υψηλή και έντονη σεισμικότητά της» λέει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: