Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι στην Σικελία από τις σφοδρές καταιγίδες




Στο έλεος καταρρακτωδών βροχοπτώσεων η Σικελία μετρώντας μέχρι στιγμής 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ολόκληρες περιοχές της Μεσσήνης έχουν βυθιστεί κάτω από τόνους λάσπης και οι διασώστες δίνουν αγώνα για να εντοπίσουν 20 ανθρώπους των οποίων η τύχη αγνοείται. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση.

Στη Μεσσήνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους. Σπίτια πλημμύρισαν, υπέστησαν καταστροφές και άλλα κατέρρευσαν, και αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη.

Η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε τη Σικελία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποδεσμεύοντας κονδύλια για έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες και ανοικοδόμηση.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 13. Τα θύματα κατοικούσαν όλα σε τοποθεσίες κοντά στη Μεσσήνη. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και από τους 15 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μεσσήνης, τουλάχιστον δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους αναζητούν αγνοούμενους στα προάστια και τα χωριά που έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Όμως, οι προσπάθειές τους δυσχεραίνονται καθώς πολλοί δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει και ορισμένες ζώνες της Σικελίας είναι αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα.

Μια κατολίσθηση έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο και τη σιδηροδρομική γραμμή νότια της Μεσσήνης που συνδέει την πόλη με την υπόλοιπη Σικελία. Πάντως ο αυτοκινητόδρομος Κατάνη-Μεσσήνη άνοιξε και πάλι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το Παλέρμο επλήγη επίσης από την κακοκαιρία. Αυτοκινητιστές παρέμειναν αποκλεισμένοι στα αυτοκίνητά τους και πλημμύρισαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ενός νοσοκομείου, όμως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη επειδή σε ορισμένες περιοχές της Σικελίας καταγράψαμε ύψος βροχής 220 ως 230 χιλιοστά μέσα σε 3 με 4 ώρες» δήλωσε ο υποδιευθυντής της Ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Μπερνάρντο Ντε Μπερναντίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: