Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Τους 148 έφτασαν οι νεκροί στην Δυτική και Αμερικανική Σαμόα


Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 8 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε στο αρχιπέλαγος των Νησιών Σαμόα, στο νότιο Ειρηνικό, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 148 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στη Δυτική Σαμόα οι νεκροί είναι 110, στην Αμερικανική Σαμόα 31 και στα νησιά Τόνγκα επτά.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή της Δυτικής Σαμόα. Οι αρχές πιστεύουν πως ο αριθμός των 110 νεκρών θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Στο μεταξύ, στο Πάγκο Πάγκο πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόα η κατάσταση είναι τραγική. Η πόλη αυτή των 65.000 κατοίκων έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Τα περισσότερα καταστήματα και γραφεία έχουν λεηλατηθεί, ανακοίνωσε η Μπέτι Αχσον εκπρόσωπος του υπουργείο Ασφαλείας.

"Οι λεηλασίες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι αστυνομικοί που μπορούν να περιπολούν στις περιοχές αυτές, γιατί προτεραιότητα έχει η παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες", τόνισε η ίδια.

Σύφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, το 90% των καταστημάτων στο Πάγκο Πάγκο έχει καταστραφεί και οι λεηλασίες συνεχίζονται από συμμορίες που κλέβουν οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα και τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: