Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Παράταση του καλοκαιριού κατά έναν μήνα προβλέπουν οι περιβαλλοντολόγοι


Τι θα συμβεί όταν το καλοκαίρι θα διαρκεί έναν μήνα περισσότερο; Η παρατεταμένη ξηρασία, οι συνεχείς καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν.

Η γεωργία, τα υδάτινα αποθέματα και ο τουρισμός θα είναι τα πρώτα «θύματα» της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, ενώ πολύ σημαντικός θα είναι ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την πολιτική και κοινωνική μας ζωή.

Ολα αυτά τα ζοφερά δεν πρόκειται να συμβούν σε 50-100 χρόνια, όπως μας «υπόσχονταν» μέχρι σήμερα οι κλιματολόγοι, αλλά σε μία εικοσαετία. Στην τελευταία έκθεσή τους (2007) οι χίλιοι και πλέον επιστήμονες που συμμετείχαν στη διεθνή Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιούσαν ότι η προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς θα επέφερε τρομακτικά γρήγορες αλλαγές στο κλίμα κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο, τα στοιχεία είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Πρόσφατα μια άλλη διεθνής ομάδα επιστημόνων, στην οποία συμμετέχουν και δύο Ελληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δημοσίευσε στο περιοδικό «Global and Planetary Change» τα αποτελέσματα εκτενούς μελέτης που εστιάζει στο περιβαλλοντικό μέλλον των χωρών της μεσογειακής λεκάνης.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής έγινε προσομοίωση της μορφής που θα έχει το περιβάλλον μετά το 2030, εποχή κατά την οποία εκτιμάται ότι στις χώρες της Μεσογείου η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς. Στην έρευνά τους οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών θα πολλαπλασιάζονται και θα πλήττουν κυρίως τις ηπειρωτικές περιοχές. Στα νησιά, αντίθετα, θα αυξηθούν οι τροπικές νύχτες, με τον υδράργυρο να δείχνει πάνω από 25 βαθμούς.

Σταδιακά, το κλίμα θα γίνει πολύ πιο ξηρό, καθώς η μέση ετήσια βροχόπτωση θα μειώνεται, με αποτέλεσμα να φτάσουμε το 2100 σε πτώση 20 - 30% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Η βροχή, ωστόσο, δεν θα πέφτει ισοκατανεμημένα, αλλά σε ακραία, κυρίως, επεισόδια, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα -καταιγίδες, θύελλες κ.λπ.- θα είναι συχνότερα, γεγονός διόλου ευεργετικό για τις καλλιέργειες. Μεταξύ 2030 και 2060 αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή η κλιματική μεταβολή στις μεγάλες πόλεις. Η Αθήνα, για παράδειγμα, αναμένεται να αποκτήσει το κλίμα της Λευκωσίας, ενώ η Λευκωσία θα μετατοπιστεί στο κλίμα της Αλεξάνδρειας.

Οι συχνοί καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία θα αυξήσουν και τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς. Και, δυστυχώς, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, αυτό δεν θέλουν να το λάβουν υπόψη τους οι ιθύνοντες, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ειδικών. Μόλις πριν από έναν μήνα είδε το φως της δημοσιότητας επιστημονική έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς, με αντικείμενο την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον (2021-2050).

Οπως σημείωνε τότε ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και βασικός συντάκτης τόσο αυτής της έκθεσης όσο και των προαναφερθεισών διεθνών εκθέσεων, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που θα βιώσουν ιδιαίτερα έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2021-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα, γεγονός που θα όφειλε να μας καλεί σε εγρήγορση». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: