Κρύσταλλος

Κρύσταλλος

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Φονικός τυφώνας σαρώνει τη Μανίλα

Σχεδόν 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, η Μανίλα έμεινε χωρίς ηλεκτρικό και πτήσεις αεροπορικών εταιριών αναβλήθηκαν καθώς ένας ισχυρός τυφώνας σφυροκόπησε το Σάββατο το κυριότερο νησί των Φιλιππίνων, Λουζόν, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η τηλεόραση έδειξε κατοικίες να παρασύρονται από πλημμυρισμένα ποτάμια, ανθρώπους στις στέγες να καλούν για βοήθεια και πλήθη να παραμένουν εγκλωβισμένοι στους πλημμυρισμένους κύριους δρόμους της Μανίλα, καθώς η καταιγίδα με ανέμους έντασης 100 χιλιομέτρων την ώρα προκάλεσε βροχές 341 mm μέσα σε έξι ώρες.

Η πρόεδρος Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο απηύθυνε έκκληση για δωρεές σε ρούχα, κουβέρτες, τρόφιμα και νερό καθώς εκατοντάδες οικογένειες, ανεβασμένες στις στέγες ή εγκλωβισμένες σε πλημμυρισμένες περιοχές, περίμεναν βοήθεια.

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως από πνιγμό, στην επαρχία Ριζάλ, ανατολικά της Μανίλα, μετέδωσαν ραδιοφωνικοί σταθμοί επικαλούμενοι τον τοπικό κυβερνήτη. Άλλοι έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση τοίχων και τις πλημμύρες στην περιοχή της πρωτεύουσας, δήλωσαν αξιωματούχοι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Οι αρχές διέκοψαν τη λειτουργία αεροδρομίων διεθνών πτήσεων και πτήσεων εσωτερικού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες επιβάτες. Μία συμβουλευτική επιτροπή ανέφερε ότι η λειτουργία τους δεν πρόκειται να επαναληφθεί πριν από την Κυριακή. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κήρυξαν «κατάσταση καταστροφής» στην περιοχή της πρωτεύουσας και άλλες 25 περιοχές στο κυριότερο νησί Λουζόν, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες διάσωσης, ανακούφισης και αποκατάστασης.

Οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν νωρίς και τα τοπικά ξενοδοχεία γέμισαν με εξαντλημένους από την κούραση μετακινούμενους στην πόλη. Ο τυφώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά και αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έως το απόγευμα της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Ναθάνιελ Κρουζ.

Είπε πως ο τυφώνας προκάλεσε την πιο πυκνή βροχόπτωση στη χώρα από το 1967 και ότι ο μετεωρολογικός σταθμός συνέλεξε 341 mm βροχής μέσα σε έξι ώρες το Σάββατο. Κατά μέσο όρο περίπου 20 τυφώνες πλήττουν κάθε χρόνο αυτή τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: